PRERAĐEVINE OD VOĆA I POVRĆA

Na samom početku svoga rada, EkoDizajn d.o.o. još uvijek nema infrastrukturu niti kapacitete da odmah radi prerađevine od plodova, uglavnom voća i povrća, ali i ljekovitog i začinskog bilja, te cvijeća.

Međutim, važno nam je da podijelimo snove sa sadašnjim i budućim klijentima naše kompanije, kako bi oni mogli steći cjelokupnu sliku o tome šta želimo da radimo i u kojem smjeru se želimo razvijati.

Prerada voća i povrća, te drugih biljnih kultura, bitan je aspekt čuvanja zdrave hrane i omogućavanja balansirane prehrane ljudi tokom cijele godine. Na ovaj način, osim toga, osigurava se čuvanje viškova hrane umjesto njenog propadanja, rasipanja i bacanja. Bačena hrana, osim očigledne štete za one koji su je proizveli i one koji je ne mogu priuštiti, doprinosi i nizu ekoloških problema, te zagađuje okoliš na nevjerovatne načine.

Radićemo na pronalaženju mogućnosti da osiguramo potrebnu infrastrukturu (prostor i opremu) neophodnu za ozbiljnu preradu hrane. Kad kažemo ozbiljnu, ne mislimo na velike količine, nego na kvalitet procesa i samih proizvoda. Ukoliko to ostvarimo, radujemo se i angažiranju talentiranih mladih stručnjaka iz svijeta prerade hrane, koji će dobiti priliku da stvaraju prerađevine po tradicionalnim recepturama, ali i da eksperimentiraju sa kombinacijama koje se ne nude na našem tržištu.

Hranu koju uzgojimo na farmi Nešto Više, i koju budemo otkupljivali od odgovornih lokalnih eko proizvođača želimo pretvarati u sljedeće proizvode za naše klijente:

  • Sušeno voće i povrće
  • Čajevi i začini
  • Sokovi od voća i povrća
  • Džemovi, marmelade, slatko, itd. od voća i povrća u raznim kombinacijama
  • Kiselo povrće i salate u raznim kombinacijama
  • Ajvar, pinđur, humus i drugi namazi od povrća
  • Sirće, paradajz sos, šalša i druge vrste sosova
  • Zdravi slatkiši i slane grickalice
  • I sve drugo što požele naši klijenti, a mi možemo proizvesti.

Jednom kada se upustimo i u ovaj pothvat, jasno je da ćemo obratiti veliku pažnju da se procesi prerade odvijaju na načine da zadrže što više hranjivih materija za ljudsko zdravlje. Također, procesi konzerviranja za dio proizvoda će uključiti dodatke kao što su posebne soli i vrste manje škodljivih ili neškodljivih zaslađivača za one koji preferiraju takve proizvode.

 

preradjevine djem ekodizajn

ajvar domaci ekodizajn

sok domaci ekodizajn

 

 

Gracanica | Lukavac | izrada | vani | Banovići | Banovici | Celic | Čelić | Doboj | Gračanica | svijetleca | Gradacac | Gradačac | postavljanje | Kalesija | Kladanj | Sapna | svetlece | Srebrenik | Teočak | Teocak | Tuzla | Zivinice | ugradnja | Živinice | reklamiranje | Banja Luka | Bijeljina | Bratunac | svjetleće | Brcko | Brčko| Breza | Bugojno | Derventa | Kakanj | Kiseljak | svijetleče | Kladanj | Konjic | Lopare | Maglaj | svijetlece | Modriča | Modrica | svijetleća | Mostar | Neum | Olovo | svjetlece | Orašje | Orasje | Sarajevo | svetleće | Srebrenica | Teslić | Teslic | Tesanj | Tešanj | Travnik | reklama | Trebinje | Vares | Vareš | Visoko Vogosca | Vogošća | vanjska | Zavidovici | Zavidovići | reklama | Zenica | Zvornik | Žepče | Zepce
asaa

| EkoDizajn doo © Bosna i Hercegovina |

asa